App

Cryptocurrencies zijn digitale valuta's. Deze kunnen worden verhandeld of beleggers kunnen erop speculeren, net zoals bij andere traditionele valuta's (fiatgeld). Ze bestaan echter buiten het toezicht van financiële instellingen en overheden.

Er is een groot aantal cryptocurrencies beschikbaar, alle met unieke eigenschappen en toepassingen. Er zijn echter tot nu toe maar weinig cryptomunten met een aanzienlijke beurswaarde; dit zijn onder andere bitcoin, bitcoin cash, ether, litecoin en dash.


Bekijk eerst de video (EN).

Wat is crypto?

Crypto, of Cryptovaluta is een vorm van geld, dat alleen digitaal bestaat. Er zijn géén fysieke munten of briefjes van. Als je Cryptomunten bezit, bewaar je dit ook in een digitale portemonnee. Dit noemen we een wallet in de cryptowereld. Crypto is een algemene verzamelnaam die gebruikt wordt om verschillende cryptomunten te beschrijven, Bitcoin is veruit de meest bekende cryptomunt. Vergelijkbaar is dit bij de verzamelnaam Valuta, waar we de Euro, Dollar, Pond, Yen etc. mee bedoelen.

Wat is het verschil met de Euro?

Het grote verschil tussen cryptovaluta en de ‘normale’ valuta is dat onze Euro semi gereguleerd is in waarde. Als je Euro ineens minder waard wordt, probeert de Nederlandse Bank in te stappen om ervoor te zorgen dat de waarde stabiliseert. Hetzelfde geldt als de munt méér waard wordt.

Uitgezonderd van de inflatie merken wij consumenten niets van de waarde wisselingen die de Euro dagelijks ondergaat. Voor een brood betaal je bijvoorbeeld €2 en dit bedrag reken je bij de kassa af. Het is niet zo dat als de koers van de Euro €3,80 is bij het afrekenen, dat je ineens €3,20 moet betalen. Bij Bitcoin en alle andere cryptomunten is dat anders.

De waarde van de cryptomunt wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Dat betekent dat waardestijging en waardedaling zich continue afwisselen en bepaald wordt door de aankoop en verkoop in de markt. Het ene moment kun je dus meer winst hebben en het andere moment weer verlies ervaren.

Het afwisselen van een waardestijging en waardedaling wordt volatiliteit genoemd. Dit klinkt misschien als vakjargon, maar het is een vaak gebruikte term die je leest op websites en cryptoplatformen. Als je weet wat dit soort termen betekent helpt jou dat de cryptowereld beter te begrijpen.


Verlies en winst – Bears en Bull

De opwaartse stijging van waarde van een cryptomunt wordt in de regel een Bullmarket genoemd en een neerwaartse daling Bearmarket. Vaak zie je dat onervaren mensen crypto aankopen in een opwaartse stijging, omdat ze door berichten worden getriggerd en bang zijn achter het net te vissen, FOMO (Fear of missing out) echter volgt er na een opwaartse lijn onherroepelijk een neerwaartse lijn, dit is het punt dat onervaren mensen schrikken, hun winst zien verdwijnen en vaak de boel weer verkopen……met verlies.


App

Wat is cryptocurrency-trading en hoe werkt het?

Cryptocurrency-trading houdt het speculeren op koersbewegingen via een CFD-rekening in of het kopen en verkopen van de onderliggende cryptovaluta via een cryptobeurs.


Het kopen en verkopen van cryptocurrencies via een platform

Wanneer u cryptocurrencies koopt via een verhandelsplatform of beurs, krijgt u de cryptovaluta’s zelf in bezit. U dient een rekening of wallet te openen, de volledige waarde van het onderliggende bezit te betalen om een positie te openen en de cryptomunten (tokens) te bewaren in uw wallet tot u klaar bent om ze te verkopen.

Om te traden op dit soort beurzen heeft u de nodige ervaring en kennis nodig om grip te krijgen op de technologie en alle gegevens te bevatten.

Nu je wat meer uitleg hebt over crypto en misschien zelfs crypto aan wilt gaan kopen, zijn hier diverse platforms gebruiksvriendelijke platforms voor, waarbij ik Bitvavo of Coinbase als eerste start in de wereld van crypto adviseer.


Een aantal platformen waar je kan starten.

Hoe werken cryptomarkten?

Cryptomarkten zijn gedecentraliseerd. Dat betekent dat ze niet worden uitgegeven of gereguleerd door een autoriteit zoals de overheid. In plaats daarvan draaien cryptomarkten via een netwerk van computers. Toch kunnen cryptocurrencies gekocht en verkocht worden via beurzen en worden opgeslagen in 'wallets'.

In tegenstelling tot traditionele valuta’s bestaan cryptovaluta’s alleen als een gedeeld digitaal eigendomsbewijs, dat is opgeslagen in een blockchain. Wanneer een gebruiker cryptocurrency-eenheden naar een andere gebruiker wil sturen, stuurt hij deze naar diens digitale wallet. De transactie wordt niet als afgerond beschouwd totdat ze is geverifieerd en toegevoegd aan de blockchain aan de hand van een proces dat ‘mining’ heet. Dit is ook de manier waarop nieuwe cryptotokens worden gecreëerd.


Wat is blockchain?

Een blockchain is een gedeeld digitaal register van opgeslagen gegevens. Voor cryptocurrencies is dit de transactiegeschiedenis voor iedere eenheid van de cryptocurrency, die toont welke eigenaars de crypto's door de tijd heen hebben gehad. Blockchain werkt door het opslaan van transacties in 'blocks’, waarbij nieuwe blocks worden opgeslagen aan het begin van de 'chain'.

Network consensus

Een blockchainbestand wordt altijd opgeslagen op verschillende computers in een netwerk, in plaats van op één enkele locatie, en is normaliter door iedereen in te zien binnen dat netwerk. Dat maakt het enerzijds transparant en anderzijds ook bijzonder moeilijk om te wijzigen. Zo zijn er ook nauwelijks zwakke punten zoals hacks of menselijke en softwarefouten..

Cryptografie

Blocks worden aan elkaar gekoppeld door cryptografie met complexe berekeningen en computerwetenschap. Elke poging om gegevens te wijzigen, verstoort de cryptografische koppelingen tussen blocks en kan snel als frauduleus worden aangemerkt door computers in het netwerk.

Wat is cryptocurrency-mining?

Cryptocurrency-mining is het proces waarbij recente cryptocurrency-transacties worden gecontroleerd en nieuwe blocks toegevoegd aan de blockchain.

Controleren van transacties

Minende computers selecteren lopende transacties uit een pool en controleren deze om te verzekeren dat de verzender over voldoende saldo beschikt om de transactie af te ronden. Hieronder valt ook het controleren van de transactiegegevens en de transactiegeschiedenis die is opgeslagen in de blockchain. Een tweede controle bevestigt dat de zender de geldoverdracht heeft geautoriseerd door diens privé-sleutel te gebruiken

Een nieuw block aanmaken.

Minende computers verzamelen geldige transacties in een nieuw block en proberen de cryptografische koppeling naar het vorige block te genereren door een oplossing voor een complex algoritme te vinden. Wanneer een computer erin slaagt de koppeling te genereren, wordt het block toegevoegd aan de versie van het blockchainbestand en wordt de update over het hele netwerk uitgezonden.


Veelgestelde vragen

Leer meer
Wat beweegt de koersen van cryptomarkten?

De koersen van cryptomarkten bewegen door vraag en aanbod op de markt. Daar ze echter gedecentraliseerd zijn, zijn ze niet afhankelijk van politieke en economische belangen die van invloed zijn op de traditionele valuta’s. Hoewel er nog steeds veel onduidelijk is rond cryptocurrencies, kunnen de volgende factoren een belangrijke invloed op de koersen hebben:

  • Aanbod: het totale aantal cryptomunten en het tempo waarin ze worden vrijgegeven, vernietigd worden of verloren gaan
  • Marktkapitalisatie: de waarde van alle bestaande munten en hoe deze zich ontwikkelt volgens gebruikers
  • Media: de manier waarop cryptocurrencies worden beschreven in de media en hoeveel aandacht eraan besteed wordt
  • Integratie: de mate waarin de cryptocurrency soepel wordt geïntegreerd in de bestaande infrastructuur zoals betalingssystemen in e-commerce
  • Belangrijke gebeurtenissen: gebeurtenissen zoals nieuwe regelgeving, beveiligingslekken en economische tegenslagen